Waarom windmolens?

De kernvraag

Veel mensen maken zich zorgen over het plaatsen van windmolens. Heb ik er (straks) last van? En velen vragen zich af: waarom moet dat eigenlijk, hier in mijn tuin?

Er zijn ongetwijfeld mensen te vinden die geen last hebben van de mega turbines die geplaatst gaan worden. Mensen die blind zijn bijvoorbeeld. Of mensen met een beperkt zicht vanuit hun woonkamer en die nooit naar buiten komen. Of mensen die windmolens prachtig vinden (techniekliefhebbers)! Maar die groep is klein.

De vraag moet dan ook zijn: Vind je het een goed plan om de windmolens in en om Montfoort te plaatsen, ondanks overlast voor jezelf of voor anderen?

Dat is een zeer genuanceerde vraag. Een vraag welke een heel genuanceerd antwoord vergt. Daarom een poging om het een en ander onder elkaar te zetten. Wees zo vrij om te reageren! of iets toe te voegen. We willen geen mening geven, maar informatie.

Veel meer vragen

Allereerst is er de vraag of duurzame energie nodig is? Kunnen we niet beter bezuinigen in plast van doorgaan? Er staat hierover een leuk artikel op deze site. En moet het allemaal wel zo hals over kop gebeuren? Of hebben we juist te lang gewacht?

Het jaarlijkse energiegebruik in Nederland is iets meer dan 3000 PetaJoule. Dat is ongeveer 850 TWh. De plannen zijn om tot 2030 het hele land vol te zetten met windmolens en zonneparken om in 2030 53 TWh groene stroom op te wekken. Dat moet dan gebeuren met 3180 windmolens en 69.000 voetbalvelden met zonnepanelen. Ongeveer gelijk aan één moderne kerncentrale. Dat is wel heel apart! Lees meer in dit opinie-artikel.

We gaan 3180 windmolens en 69.000 voetbalvelden met zonnepanelen om 6% van ons energieverbruik groen te maken.

Een belangrijke vraag is ook: Is de stijging van de CO2 op deze wereld wel man made? Dat gaan we natuurlijk niet aan Vattenfall vragen! Wetenschappers zijn het hier echt niet over eens. Hierover hebben we voor de die hards een interessante website gevonden met gigantisch uitgewerkte informatie. We hebben op deze site ook een mooi tijdschrift gelinkt, de klimaatkrant.

De angst

Er zijn mensen die vinden dat het zo erg met het milieu is gesteld dat er iets moet gebeuren, zoals Greta Thunberg. Zij maakt zich ernstige zorgen en bijt zich erin vast. Deze mensen denken dat we op de rand staan van het massaal uitsterven van dieren en daarom ook de mensen.

In de negentiger jaren kenden we Severn Suzuki. Zij predikte ook het einde der tijden. Dat ging over de ozonlaag die aan het slinken was. Nu weten we dat deze periodiek groter en kleiner wordt.

Klimaatgekte

Veel mensen praten van een klimaatgekte. Mensen worden tegen elkaar opgezet en politici en influencers bieden een binaire keuze: Of je bent het eens met The Green Deal. Of ‘jij zorgt ervoor dat onze kinderen straks geen aarde meer hebben om op te leven’. In die gekte leven we nu. Langzamerhand krijgt de klimaatgekte wel meer vorm. We snappen dat het zo niet lang kan duren, maar we weten niet precies waarom niet en hoe lang hebben we dan nog wel?

Hoe dan ook, we zullen ooit door de fossiele brandstoffen heen zijn. Dus moeten we naar duurzame energie. Dat duurt echter nog wel even. Omdat er veel geld en macht mee is gemoeid, is deze discussie heel erg vertroebeld. Vragen als: Wat is duurzaam? En wie beweert dat? En waarom? Dan kun je wel even zoet mee zijn om die te beantwoorden. En helaas nemen we die tijd niet. Nu iedereen erover nadenkt is de tijd kort voor bedrijven om hun zakken te vullen met de verkoop en aanleg van niet zo duurzame oplossingen. Ze moeten opschieten, voordat ze veilige kerncentrales hebben ontwikkeld.

Inmiddels weten we al wel dat biomassa-centrales (bomen opstoken in ovens) totaal niet duurzaam zijn. En al zeker niet groen (meestal zwart). Er zijn ook echt heel veel mensen die denken dat hun houtkachel duurzaam is!

Er wordt dan ook waanzinnig veel geld verdiend met The Green Deal. Dus lult iedereen vooral zijn portemonnee achterna. En politici … tja. Het zijn geen wetenschappers. Ze moeten scoren. En de lobby van het bedrijfsleven is heel sterk. Dus kun je verstandige beslissingen van ze verwachten? Helaas leert de tijd ons vaak hoe het nu echt zat (zoals met de ozonlaag crisis). Maar dat is vaak te laat. Dus is het zaak angstzaaiers geen kans te geven en tweespalt te voorkomen. Allerlei politiek agenda’s zetten de wereld onder druk om besluiten te nemen, waar we wellicht spijt van krijgen.Michael Moore maakte hierover een indrukwekkende documentaire. Geeft een goed beeld. Maar denk erom: het is zijn visie. Er is veel kritiek op geweest. Lang niet iedereen is het eens met wat hij beweert.

Kolen- en oliecentrales zijn niet duurzaam en ook zeker niet groen. Gascentrales lijken wat groener, maar zijn ze duurzaam? Zonnepanelen en windmolens zijn wel groen, hoewel zonnepanelen wel voor een enorme afvalberg gaan zorgen (waarover niet veel wordt nagedacht: dat mag jij doen, als je na afloop van je huurkoopcontract eigenaar bent). Dus duurzaam?

In die hele discussie blijven een aantal opties het meest overeind: kerncentrales, zonne-energie en windenergie. Windmolens lijken groen en duurzaam. Dus neerzetten die handel, zou je zeggen! Maar waarom in je tuin? Dat is toch geen potje? Wat mankeert er aan zee? Of in gebieden waar geen hond woont en waar het hard waait? Kijk eens naar Tegenwind, een leuke korte documentaire. Over waarom hier neerzetten? Het is ook niet OK om mensen geld te geven om windmolens te plaatsen. Of er belastinggeld aan uit te geven, zonder een goede analyse te maken.

Het is maar goed dat wetenschappers vaak ontkrachten wat politici zeggen. Het is verontrustend dat politici dingen roepen die door wetenschappers (vaak degenen die ze zelf betalen om dingen te onderzoeken) worden ontkracht. Montfoort Windmolens NEE wil graag dat we er goed over nadenken. En in ieder geval dat we er samen over beslissen.

Montfoort Windmolens NEE gaat niet over tegen windmolens zijn. Het gaat erom waar je ze neerzet. En waarom dat ineens zo snel moet?

Dan nog een heikel punt: Kernenergie. Kernenergie is jarenlang weggezet als onveilig en niet groen. Of dat terecht is? Er gaan per dag meer mensen dood aan kleine deeltjes van uitlaatgassen dan er ooit door ongelukken met kerncentrales zijn gevallen. In het Friese dorp Jorwert is een windmolen omgevallen. Had die molen een boerderij geraakt, dan had Nederland meer slachtoffers gekend door windmolens dan door kernenergie. Kerncentrales schijnen ook te duur te zijn. En niet rendabel. Nou en? Moet dat dan?

Waarom worden we zo bang gemaakt voor kerncentrales?

Zelfs door het journaal van de NOS! Dit geloof je toch niet? Ondanks excuses van de NOS, mag dat natuurlijk niet gebeuren.

Kernenergie

Kernenergie is een prima alternatief. Daarvan zijn steeds meer mensen overtuigd. Natuurlijk zijn er gevaren van kernenergie. En natuurlijk heb je daarmee kernafval. Kerncentrales zijn ook duur. En daarmee kunnen alleen grote spelers (overheden) dat betalen. Energieproducenten kiezen dan liever voor iets waar ze wél geld mee kunnen verdienen, zoals …. alles behalve kerncentrales. De vraag is altijd: wat zijn de voordelen en wat de nadelen?

Kernenergie staat weer in de belangstelling. Omdat windmolens en zonnepanelen ons nooit zullen helpen om groen te worden. Het jaarlijkse energiegebruik in Nederland is iets meer dan 3000 PetaJoule (ongeveer 850 TWh). We gaan Nederland vol zetten 3180 windmolens en 69.000 voetbalvelden met zonnepanelen. Om daarmee 6% van de energiebehoefte groen te maken. Ongeveer gelijk aan één moderne kerncentrale. https://www.youtube.com/embed/Gu7sL_kVMcY?feature=oembed

Ook gaat de ontwikkeling heel snel. Thorium als brandstof: eeuwig, schoon, ongevaarlijk, voor iedereen beschikbaar (geen Thorium-sjeiks in de toekomst). https://www.youtube.com/embed/uQ_Fvvb6Q7A?feature=oembed

Op deze website is heel veel informatie te vinden over kernenergie. Een recente ontwikkeling zijn mini-centrales. Lees dit artikel eens.

Zonne-energie

Zonnepanelen zijn goede alternatieven. Ze zijn zonder meer groen.

Zonnepanelen leveren relatief weinig energie per m2, dus fantastisch voor lampjes van bushaltes en verkeersborden. Maar om nu de halve polder ermee vol te leggen, gaat ons te ver.

Echt duurzaam is de productie door Chinese (moslim-)dwangarbeiders (zie dit artikel in de Telegraaf) en winning van een klein deel van de stoffen die nodig zijn om ze te bouwen ook niet.

En wie gaat straks de rekening betalen voor het afvoeren? Bij huurkoop is dat de eigenaar na 15 jaar. Dus zou huren van de overheid de meest eerlijke oplossing zijn. Als geld niet de drijfveer zou zijn, dan zijn zonne-panelen fantastische.

Zonnepanelen hebben nog een nadeel: dat ze een heel irritante zoem/piep veroorzaken (ga op een warme dag maar eens op een industrieterrein naast een pand staan met veel panelen op het dak, zoals bijvoorbeeld bij Vianen Kozijntechniek op Willeskop), is het zeer schoon.

Op deze website veel informatie over zonne-energie.

Voor ons is het zo klaar als een klontje: GEEN windmolens. Alleen kernenergie en zonne-energie.

Conclusie

Het is een moeilijk parket waar we inzitten. Spuuglelijke windmolens neerzetten, voor heel veel geld, waarvan we weten dat ze maar een zeer beperkte invloed hebben op ons energie-opwekking, waarvan niet zeker zijn of ze nodig zijn of dat ze wel gaan doen wat we ervan verwachten. Of de tijd nemen om er eens goed over na te denken. Het lijkt allemaal een beetje op verkoop aan de deur: nu beslissen, anders ben je te laat. We krijgen gewoon te weinig tijd om er goed over na te denken, al vinden velen dat het al vijf voor twaalf is. Ook opgejaagd door partijen die hier geweldig veel geld mee gaan verdienen, krijgen we de angst dat het al te laat is. Of dat zo is zullen we pas weten over een paar decennia, zoals altijd.

Succes Montfoort!